tisdag 19 oktober 2010

Köra Lifebike berusad?Snackade på lunchen idag om el-cyklar (Lifebike), och om man faktiskt för cykla berusad på dessa. Var tvungen att kolla lite…

Här är transportstyrelsens definition på vad som är ett motordrivet fordon;

”Motordrivet fordon: Ett fordon som för framdrivande är försett med
motor, dock inte en sådan eldriven rullstol eller
sådant eldrivet fordon med en tramp- eller
vevanordning som är att anse som cykel.”


Spännande. En Lifebike har ju tramp- och vevanordning och är eldriven…


Frågan är då, kan man åka fast för styrstångsfylla på en vanlig cykel. För det är ju det en Lifebike är enligt definitionen ovan (eller?). Hittade en text om det också på samma sida (transportstyrelsen):


”Att polisen sällan eller aldrig rapporterar "cykelfylla" beror inte på polisen utan på lagstiftningen. Det är ju helt enkelt inte förbjudet att cykla berusad. Därmed är det också svårt, eller nästan omöjligt att få någon fälld för att cykla berusad. Det skulle isåfall vara fråga om vårdslöshet i trafik och för det krävs ett väldigt medvetet risktagande för att bli fälld.
Visst är man en fara i trafiken om man cyklar berusad, precis som man kan vara det om går berusad i trafiken. Närmast tillhands då är att bli omhändertagen för "fylla" enligt lag om omhändertagande av berusade personer LOB. Men det är en vårdlag och har inget med brott och straff att göra.”


Funderar på att köpa en sån cykel, är ju ett utmärkt transportmedel att ta sig hem från beachen på då, lite lagom salongsberusad. Eller?? Skeptisk… skulle nog ändå kännas skumt. Vad säger ni??


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar